Anmeldelse: Tom Kristensen og Le Mans

Foto: Gyldendal

Så ligger den her på bordet. Den nye bog om Tom Kristensen og Le Mans.

Pæn og diskret – men skæmmet af Postnords hårdhændede behandling. Bukkede hjørner og ryggen flået op. Man kan håbe, at der bliver mere fokus på at levere bøger uden skader, når salget for alvor starter.

For det er en god bog Nils Finderup har begået. Det bliver jo ikke den første i reolen fra hans hånd om Tom, og man frygter lidt, at copy-paste har været i brug for bare at producere en ny bog, men den frygt bliver hurtigt gjort til skamme.

Det er befriende med en bog, som har et godt og flydende sprog, hvor man ikke bare bliver taget ved hånden og ført gennem fortællingen, men bliver grebet og suget ind i universet. Det er en af de bøger, som er svære at lægge væk, inden sidste side er nået.

Man kommer milevidt omkring, og helt i tråd med bogens subtitle om Le Mans i 100 år, så er der afstikkere til historiske episoder i løbets historie. Altid med en tråd tilbage til det aktuelle år så man begynder at forstå ånden i løbet og de deltagende fabrikkers bevæggrunde for at deltage – eller ikke deltage.


Også Toms kørebane fra F3 efter det ultimative mål om et sæde i Formel 1 kommer man omkring. Heldigvis ikke langt ned i detaljerne, for det er jo beskrevet i tidligere bøger, men på en måde så man ser, hvordan racerkøreren Tom K opstår. Selvforståelsen, da han indser, at F1 måske er fantastisk, men at evnerne peger i en anden retning. Dedikation, flid og vilje kombineret med evnen til at bringe det bedste frem i hele holdet.

De mange små – og en del nye – glimt fra livet bag kulisserne kommer godt omkring forventninger, frustrationer, skuffelser og euforien, når det hele er gået op i en højere enhed, og sejrens søde frugter kan nydes – ikke nødvendigvis den personlige sejr, men holdets sejr helt fra de første testkørsler til at stå (øverst) på podiet i Le Mans. Det er en flot hyldest til holdindsatsen i en tid, hvor alting drejer sig om mig, mig og atter mig. De små glimt giver nye facetter om livet som racerkører i den øverste division, og der kunne godt have været flere af dem, for de er et godt krydderi.

Bogens fokus ligger naturligvis på Toms indsats i motorsporten og kommer kun periferisk i berøring med forstyrrende elementer som sponsorer og familie. Det er både en styrke og en svaghed. Båndet mellem faderen, Carl Erik, og Tom er beskrevet med stor indsigt og forståelse. Til gengæld kan jeg godt savne en tribut til fru Hanne, for den støtte hun har været for Tom gennem årene.

Bogen er godt illustreret med mange flotte billede af den type, man som motorsportsfotograf altid drømmer om at tage.

Prisen på 379,95 kr for 272 sider i hardcover er fornuftig, så det er en oplagt gave til familiens oktantosser.

Tom Kristensen og Le Mans
– 100 år med verdens største motorsportsløb

Forfatter: Nils Finderup

Forlag: Gyldendal

Sider: 272

Vejl. pris: kr. 379,95

Giv os gerne et like på Facebook og følg vores gruppe Nyt om Motorsport – så får du altid det nyeste!

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: