Anmeldelse: Jason Plato: How NOT to be a Professional Racing Driver

Foto: BTCC

Har du set lidt BTCC gennem årene, så vil du vide, at Jason Plato på mange måder er en mand, der deler vandene. Men ét er han: Kompromisløs. Det beskriver i virkeligheden også meget godt den nye selvbiografi, som med titlen How NOT to be a Professional Racing Driver går tæt på alle de røverhistorier, som den nu 52-årige dobbelte BTCC-mester har skrabt sammen gennem årene.

Og det er ikke så lidt. Bogen går tæt på en hel stribe af mere eller mindre karrierefremmende stunts – helt fra dengang han opsøgte Frank Williams for at få Williams til at ændre den beslutning, der i første omgang betød, at Plato ikke var en del af teamets indsats i British Touring Car Championship med Renault. Beslutningen blev som bekendt – ad omveje – gjort om, og Plato endte sammen med Alain Menu i de to Super Touring-Renaulter med et budget, et team og et sæt muligheder, som langt overgik enhver af den unge brites forventninger dengang. Tiden hos Williams-Renault i 1997-1999 blev med bronzen i 1997 som bedste resultat også den afgørende gnist, som satte gang i karrieren igen, efter drømmen om formelracing brast for Plato.

Men inden da skulle han så grueligt meget igennem, og som læser får du hele historien om den dag, han opsøgte Frank Williams i hovedkvarteret – efter at have røget det bedste af to pakker smøger for at dulme nerverne. For sådan er Plato også – og bogen lægger aldrig nogensinde skjul på, at sprut, fest og smøger oftest var sjovere end træningscentret…

Jason Plato er tilbage hos Vauxhall i BTCC nu. Foto: BTCC

Du kan blandt meget andet også få historien om, hvordan man to gange ender i fængsel i Monaco, hvordan man næsten kommer til at dræbe Bernie Ecclestone, og ikke mindst hvordan folk fra et racerteam kan opføre sig, når de ikke er på arbejde.

Men bogen er først og fremmest et storslået miskmask – og det skal i allerhøjeste grad ses som en ros – af fantastiske røverhistorier fra en lang karriere. Jeg tror ikke, at nogen har været en større rod end netop Plato, og det er simpelthen superunderholdende læsning fra ende til anden om manden, der aldrig nogensinde gav op.


Foto: BTCC

How NOT to be a Professional Racing Driver er både velskreven og hamrende morsom – og jeg kan i allerhøjeste grad anbefale den til enhver racerfan, der mangler et julegaveønske eller to.

How NOT to be a Professional Racing Driver findes kun på engelsk, og kan blandt andet købes på Amazon og Saxo. Bogen koster cirka 180-200 kroner.

Grafik: Penguin Books / Jason Plato
Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: