Stranden genlyder af klassikere

I weekenden sætter en stor gruppe vintage-entusiaster liv i en næsten 100 år gammel motorsportshistorie, der har sit ophav her i landet.

Det historiske ophav til Rømø Motor Festival, der i weekenden afvikles for tredje år i træk, begyndte nemlig i 1919 på Fanø – og fra 1919 til 1924 kørte en perlerække af Europas bedste kørere og motorcyklister på stranden. Fabrikanter i massevis var med på legen, og blandt andre Mercedes, Citroën, Fiat og Opel med flere var med. Desværre fik løbene på Fanø en alt for tidlig ende som følge af en dødsulykke, hvor en dreng blev ramt af et tabt hjul fra en bil.

Foto: David Carlo

Det har imidlertid ikke forhindret en gruppe danske entusiaster i at kæmpe for en genskabelse. Fanø er udskiftet med Rømø af praktiske årsager, da man kan køre direkte til Rømø – i modsætning til Fanø. Det lange slæb for at få de rette tilladelser hjem blev sat i gang, og i 2016 kunne arrangørerne for første gang løfte sløret for festivalen, der holder sit vintagepræg i hævd.

Faktisk er der kun ganske få regler – en er, at intet på et køretøj må være nyere end fra 1947 – eller skal have været tilgængeligt at købe samme år. Alles påklædning i paddockområdet er desuden tidstypisk – igen for at holde retropræget intakt.

Et løb i vækst


Lørdag den 1. september går det løs igen på Lakolk på Rømø. Den kæmpestore strand er normalt et turistparadis, men bliver omdannet til en 1/8-mile dragstrip, ligesom der for første gang er mulighed for at fans kan holde bilfestival to dage. En ny Race Camp i Skærbæk, umiddelbart efter dæmningen, er nemlig centrum for en god fest både fredag og lørdag med livemusik og andet godt.

Holdet bag festivalen gør hvert år et stort arbejde for at brede kendskabet til Rømø Motor Festival længere ud, og det synes at have virket. Festivalen havde blandt andet en stand på Elmia i Jönköping, Sverige til det store Bilsport Performance och Custom Show tidligere på året, ligesom en række store aktører i bilindustrien også har nikket anerkendende ad det danske projekt.

Opels “Das grüne Monster” var med i de oprindelige løb på Fanø i 1914. Opels folk blev interesserede i løbet på Rømø og sendte som alle andre en ansøgning, og den helt specielle racer er således at se og høre på lørdag. Foto: Opel/PSA official.

Mest prominent er formentlig at Opel stiller op med en sand museumsgenstand –  direkte fra Opels egne gemakker kommer nemlig “Das grüne Monster”, en racer fra 1914, som tilmed binder Rømø Motor Festivals historie op. Det grønne monster på 12,3 liter er nemlig en bil, der kørte i løbene på Fanø, som jo netop var inspirationen for festivalen.

Rømø Motor Festival finder sted lørdag den 1. september fra klokken 10.00 på Lakolk på Rømø. Der er fri entré, mens der skal købes billet til racecampen, hvor der indgår koncerter og camping.

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: