Ford gengiver GT40’s spektakulære Le Mans-sejr fra 1969

Foto: Ford

Racerbanen Spa-Francorchamps dannede sidst i september baggrund for en uforglemmelig hyldest til Ford GT40’s fjerde Le Mans-sejr i træk i 1969.

Det var ingen mindre end Jacky Ickx (som dengang kørte Fords superbil til sejr med partneren Jackie Oliver), der flagede tre generationer af Ford GT40 og Ford GT over målstregen, som alle gjorde flot figur i unikke Gulf-lakeringer. Ligesom i det legendariske 24-timers løb fra 1969 startede de tre vinderbiler sidst – og i dette tilfælde bag intet mindre end yderligere 69 GT40- og GT-modeller. Dén Ford GT40, der først krydsede målstregen under hyldesten, blev tilmed kørt af Jackys datter Vanina Ickx.

Efterfølgende takkede Jacky Ickx inderligt alle deltagere for den rørende hyldest: ”Jeres deltagelse og motivation har været helt ekstraordinær. Jeg ser os som én stor familie – bilbranchens og motorsportens mest entusiastiske af slagsen. Ofte indser man først senere, hvilke exceptionelle øjeblikke, man har været med til. Det, der først og fremmest skaber en god racerkører, er en kombination af førerens medfødte talent, de muligheder han får og hele sportsholdets passion.”

Ud over de tre Gulf-lakerede vindermodeller var de tre generationer af Ford GT og GT40 (1964, 2005 og 2018) velrepræsenteret med modeller fra både Belgien, Luxembourg, Frankrig, Storbritannien, Finland og Canada.

Gengivelsen af Ford GT40’s ikoniske Le Mans-sejr fra 1969 fandt sted som en del af en seks timers hovedbegivenhed på Spa, hvor legendariske racerbiler fra fordums tid kørte om kap i en række løb.


Den legendariske triumf
Ford GT40’s sagnomspundne Le Mans-triumf fra 1969 er en begivenhed, som mange stadig husker. Grunden er, at det ikke blot var selve sejren, men også dens tilblivelse, der gjorde løbet til en historisk perle.

Jacky Ickx nægtede nemlig at tage del i den traditionelle startprocedure, da den udgjorde en stor sikkerhedsrisiko. Som den eneste i feltet gik han langsomt hen til sin GT40, mens de andre racerkørere med livet som indsats indtog feltet ved at løbe over banen og køre afsted i bilerne uden at have sikkerhedssele på.

Protesten mod den farlige startprocedure gav indtrykket af, at Fords løb var tabt fra start. Men takket være både Ickx’ og Olivers imponerende køreevner og hele Ford-holdets indsats blev det alligevel den muskuløse Ford GT40, der først krydsede målstregen 24 timer senere. Og sådan gik det til, at Ford for fjerde år i træk stod øverst på podiet i kølvandet på sejrene i 1966, 1967 og 1968.

Jacky Ickx’ protestaktion viste sig tilmed at blive et stort skridt frem mod bedre sikkerhed for racerkørerne, eftersom den kontroversielle startprocedure blev sløjfet allerede det efterfølgende år.

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: