Anmeldelse: Tre Seje Sønderjyder

Foto: Forlaget Veterania

Carsten Frimodt er en travl herre med skrivekløe, og nu har han igen sendt en flot bog på markedet. Denne gang drejer det sig om de tre sønderjyder John Nielsen, Kurt Thiim og Kris Nissen, der alle trådte ind på racerbanerne i samme periode. Introduktionen leveres af Mr. Le Mans Tom Kristensen, som med sit personlige kendskab til trioen giver en forordet den perfekte drejning.

Bogen er godt bygget op med en gennemgang af hver kørers liv og levned fra barndommen til i dag. Det er rart og hyggeligt at få lidt med om barndommen og ungdomsårene, hvor kimen til den fremtidige karriere begyndte at spire. Derefter fokuseres der på karrieren op gennem årene. Bogen er krydret med stribevis af flotte billeder – skal der være lidt kritik af bogen, må det være, at en reference til banen i billedteksten ville have givet det sidste pift.

Hver sæson samles flot med sæsonoptakt, en gennemgang fra de enkelte løb, midtvejsstatus og en evaluering af den forløbne sæson. Bogen er dermed også et godt opslagsværk, når talen falder på hvem, der kørte hvor, og hvornår i hvilken bil. Nogle løb er af gode grunde ikke særlig udførligt beskrevet, mens andre lives op af anekdoter eller beskrivelser af de intermistiske eller kaotiske forhold, man måtte arbejde under.

Der er heldigvis også blevet plads til at fortælle om de helt uundværlige støtter, der har været med til at bane vejen for de flotte karrierer, som sønderjyderne hver for sig præsterede. Her er der ikke kun tale om sponsorerne, men familie og venner, der bakkede op om de unge menneskers drømme og ambitioner. Det er værd at lægge mærke til, at der er tale om livsvarige venskaber helt fra barndommen.

Gennemgangen af hver kørers karriere afrundes med lidt anekdoter og kommentarer fra venner, familie og sponsorer. En god ting ved bogen, som igen er med til at sætte et menneskeligt præg på kørerne.


Smagsprøve: Tre Seje Sønderjyder

 

Hvor den første store del af bogen dækker kørernes kørebane bredt, er bogens sidste del helliget F1. Først en gennemgang af den enkelte kørers flirten med F1. Man mærker tydeligt følelsen ”nu er den der – nå, det var den alligevel ikke”, og her kommer det seje ind i billedet. Man starter bare forfra og prøver igen.

Der er også fundet plads til korte biografier af de øvrige kørere fra den tid i F1. Det er navne, som igen og igen dukker op i både gokart- og formelårene for alle tre sønderjyder, hvor de kørte mod hinanden og kæmpede om mesterskaber rundt om i Europa. Dengang var det nok i første omgang adgang til velspækkede tegnebøger, der forhindrede danske navne i F1, for evner og talent besad de alle tre.

Bogen afsluttes med en kronologisk gennemgang af de biler og teams de hver for sig har kørt i de forskellige sæsoner og resultatet af anstrengelserne. Når man lader blikket løbe ned over listen, så undres man over deres evne til at hoppe fra den ene bil til den anden og levere topresultater, men det fortæller jo netop, hvorfor de tre seje sønderjyder er lidt ud over det sædvanlige.

Igen en flot bog fra Carsten Frimodt, og jeg har så allerede fået min, men ellers var det helt sikkert en bog, der ville stå på ønskelisten til jul.

Fakta:

Tre Seje Sønderjyder
Udgives af Forlaget Veterania
ISBN: 978-87-93589-07-0
Køb den: Hos forlaget

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: