Kvalifikationsweekend på Indy 500: Sådan foregår det, og sådan ser du med

Foto: Chris Jones/Penske Entertainment

Det er tid til én af de helt unikke ting ved Indianapolis 500; nemlig kvalifikationsweekenden. Vi står aktuelt plantet i den med begge ben, og i eftermiddag går det løs! Vi beskrev ultrakort formatet i vores guide til Indianapolis 500, der blev udgivet i mandags, men siden er nye og reviderede regler kommet til, og derfor får den lige en uddybning (læs: glem guidens kvalifikationsdel).

Du kan se rækkefølgen på bilerne her.

IndyCar Live sender alle træningsessionerne. Det kræver blot en gratis og lovlig bruger at se med fra streamingsiden, og det kræver ingen VPN. Derudover viser Viaplay som noget nyt i år også kvalifikationen.

Lørdag d. 20. maj

14:30-15:30 – Træning
17:00-23:50 – Kvalifikationsdag 1 (Alle kørere)

Søndag d. 21. maj

17:30-19:30 – Træning
20:00-21:00 – Kvalifikationsdag 2 – Top-12 (de 12 hurtigste fra lørdagen kører om en plads i top-6)
22:00-23:00 – Kvalifikationsdag 2 (Sidste chance for kvalifikation – hvis en kører på anden vis ikke kunne deltage i den »rigtige« kvalifikation)
23:00-00:00 – Kvalifikationsdag 2 – Firestone Fast Six (De seks hurtigste fra ‘Top-12’ kører om pole position)

Kvalifikationsformatet – helt kort

Der er lagt op til en såkaldt »one car on track«-kvalifikation. Det vil sige, at der kun må være én bil på banen af gangen. Hver kører får seks omgange på banen, hvoraf de to første er opvarmningsomgange – dvs. at de ikke »tæller« – men fra det øjeblik, hvor køreren krydser målstregen på sin anden (opvarmnings)omgang, starter fartmåleren. Herfra har køreren fire forsøg til at sætte den hurtigste omgangstid.

Bemærk, at slaget afgøres på gennemsnitshastighed, og ikke omgangstid. Selvom det måske ligger ret logisk for de fleste, skal det endelig gøres klart, at det er gennemsnitsfarten af kørerens fire omgangstider, der kommer til at afgøres individets skæbne. Så en rask og stabil første omgang er ikke (nødvendigvis) nok.

Last Chance Qualifying

Lige inden det sjove af det sjove, Top 12 Qualifying og Firestone Fast Six, skal vi tage et kig på dramaet i bunden af feltet. Der er nemlig 34 tilmeldte deltagere, men med kun 33 startpladser til næste uges løb, skal én deltager elimineres under kvalifikationen. I Last Chance Qualifying kæmper de kørere der i den »originale« kvalifikation ikke formåede at køre sig i top-30, om de sidste fire pladser; altså P31-P34.


Firestone Fast Six og Top 12 Qualifying

Kørerne, der kom i top-12 i den »originale« kvalifikation, skal i Top 12 Qualifying kæmpe om en plads i top-6, Firestone Fast Six, der er hapset fra formatet på road- og street courses. I Firestone Fast Six finder vi dette års ‘Indy 500 pole position winner’.

Hvordan følger du NTT IndyCar Series?

Hvis din interesse også fanger motorsport generelt, så kan du følge Boxengasse på Facebook her, samt blive medlem af vores Facebook-gruppe her.

Bliv medlem af Boxengasses IndyCar- og Christian Lundgaard-fangruppe her.

Bliv medlem af Boxengasses Christian Rasmussen-fangruppe her.

Boxengasse er også på Twitter, og du finder os lige her.

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: