Interview: Christian Rasmussen og det næste trin på den amerikanske formel-stige

Foto: Penske Entertainment/IndyNXT
Annonce:

En del danske talenter har i tidens løb stået med en meget drastisk beslutning foran sig. Skal man gå den traditionelle og oftest meget dyre europæiske vej, eller skal man finde på noget andet?

Det valg stod Christian Rasmussen også med i slutningen af 2017. To sæsoner i bil havde ført talentet fra Amager ud af karting og gennem FDM Sport/Aquila Synergy og dansk Formel Ford til året efter at tage bronzen i dansk Formel 4. Målet var udlandet, og destinationen endte ikke med at blive europæisk – den blev amerikansk.

Fuldt fokus. Christian Rasmussen tog en alternativ karrierevej og satsede i USA i 2018. Det har siden ført ham hele vejen op ad stigen mod Indycar. Foto: Penske Entertainment/Indycar

Resten er for så vidt historie. Sæsonerne fra 2018 og til nu er fløjet afsted, og søndag kunne Christian Rasmussen køre over målstregen på Laguna Seca som ny mester i Indy NXT. Titlen i Indy NXT er Christian Rasmussens tredje mesterskab på fem sæsoner i USA. Og samtidigt er Indy NXT-titlen også en afgørende hjælp på vejen mod at nå det helt store mål: At blive den næste dansker i Indycar.

– Det har virkelig været svært at få armene ned eller overhovedet fatte, at det her lykkedes. Det var så vildt at køre over stregen som ny mester. Men nu jeg har kunnet reflektere lidt, så har jeg i hvert fald bevist, at den amerikanske karrierestige er til at gøre ting og sager med, siger han og tilføjer:

– Jeg var aldrig nogensinde endt på det her niveau, hvis jeg ikke var rejst herover i 2018. Valget var det helt rigtige, og nu er jeg selvfølgelig spændt på, hvad det kan drives til, forklarer han.

IndyNXT byder i lighed med forbilledet Indycar på ganske blandede kalendre. En sæson i det amerikanske svar på F2 byder på alt fra gadebaner (som her fra Detroit) til mere traditionelle road courses og selvfølgelig ovalbaner. Foto: Penske Entertainment/Indycar

The American Way

Så hvad er det egentligt, at amerikansk formelracing gør så fundamentalt anderledes end det, vi kender fra de europæiske baner? Nøglen er først og fremmest én ting: Scholarships.

Der følger pengepræmier med til løbssejre og selvfølgelig mesterskaber. Og vinder man titlen, så sikrer selve løbsserien dig et godt rygstød som kører i retning af karrierens næste skridt.

– Jeg håber bestemt, at jeg med det her resultat også har skabt noget, der måske kan vise andre danske kørere som jeg selv, at der er muligheder i USA – og især hvis målet er at skabe en professionel karriere. Mulighederne er så absolut til stede i amerikansk racing, og man kan virkelig gøre noget stort for en brøkdel af det budget, noget tilsvarende havde krævet i Europa, siger han og tilføjer:

– Men det er også helt vildt, at vi fik det her til at lykkes. Jeg kan jo kun tænke tilbage på, at vi stod ud af dansk Formel 4 og skulle finde ud af, hvad fremtiden egentligt skulle byde på. Det var i 2018, så derfra og til at tage titlerne i 2020 (USF2000), 2021 (Indy Pro2000) og nu igen i Indy NXT i 2023 har virkelig været en vild tur. Det har givet mig rigtig meget på alle plan, konstaterer han.

Foto: Penske Entertainment/Indycar

What’s next?

Selv kan Christian Rasmussen endnu ikke løfte sløret for, hvad der er næste trin på hans stige. Ét ligger fast, og det er, at han også kører IMSA-sæsonfinalen Petit Le Mans næste måned. Men jagten på en plads i Indycar til 2024 er i gang:

– Man kan se så meget på nettet, men jeg kan ikke sige noget endnu. Første skridt for mig frem mod næste sæson er at få fundet en vej ind i Indycar. Vi kunne af oplagte årsager ikke gå ind i alt for mange snakke før Indy NXT-titlen var en realitet, men nu er den boks i hvert fald tikket af. Som mester kan man gå ind i de forhandlinger på en helt anden måde, og jeg har med den her titel bevist, at jeg er den, man skal satse på, forklarer Christian Rasmussen.

Foto: Penske Entertainment/Indycar

Han tilføjer:

– Samtidigt er der en ret fin udvikling i gang i netop Indycar. Linus Lundqvist kom ind her sent i sæsonen og gjorde en god figur efter at have været Indy Lights-mester i ’22. Jeg håber, at han også har kunnet overbevise nogle folk i Indycar-paddocken om, at vi ikke behøver en trend med at hente kørere ind fra Formel 2, og at Indycar på amerikansk grund også sagtens kan skabe gode talenter til serien. Hele det arbejde er vi i fuld gang med, og jeg glæder mig til at få noget på plads, afrunder Christian Rasmussen.

Mesterskabet er i hus. Foto: Penske Entertainment/Indycar

Hvordan følger du NTT IndyCar Series?

Hvis din interesse også fanger motorsport generelt, så kan du følge Boxengasse på Facebook her, samt blive medlem af vores Facebook-gruppe her.

Bliv medlem af Boxengasses IndyCar- og Christian Lundgaard-fangruppe her.

Bliv medlem af Boxengasses Christian Rasmussen-fangruppe her.

Boxengasse er også på Twitter, og du finder os lige her.

Giv os gerne et like på Facebook og følg vores gruppe Nyt om Motorsport – så får du altid det nyeste!

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen