Le Mans ’66 har premiere på torsdag

Foto: 20th Century Fox

Som tidligere nævnt her på sitet er der en ægte biografbasker på tapetet, når Le Mans ’66 får dansk biografpremiere på torsdag. Det er ikke tit at motorsporten får en seriøs Hollywood-film med kompetente skuespillere, så vi er naturligvis allerede helt oppe i sædet af forventning.

Le Mans ’66 tager sit udspring i det ambitiøse projekt, som Henry Ford II satte i søen efter et forlist forsøg på at overtage Ferrari-mærket: Enzo Ferrari skulle have tæv på sin egen hjemmebane: Circuit de La Sarthe – Le Mans.

Historien er også en spillefilm værdig. I 1957 blev de amerikanske bilfabrikker låst af Detroit Safety Resolution, som efter de vilde 1950’ere forbød fabrikkerne at reklamere med bilernes effekt og motorstørrelse – kort tid efter blev salgstalerne rettet mod brændstoføkonomi og andre kedelige fakta. Efter nogle år var det mest Ford Motor Company, der som klassens duks efterlevede aftalen, og markedsandelen faldt lodret i takt med at både General Motors og Chrysler havde hemmelige fabriksteams involveret i både NASCAR og andre serier. Henry Ford II var godt klar over at noget skulle gøres.

Enzo Ferrari overvejede ad flere omgange at sælge forretningen, og da amerikanerne gjorde tilnærmelser var Il Commandante også til at snakke med. Men forhandlingerne trak i langdrag, og bedst som delegationen fra Detroit troede at Enzo var mør … bad han dem om at rejse hjem, for han var ikke længere interesseret i at sælge.

En sådan fornærmelse byder man selvsagt ikke en stor amerikaner, så direktøren for Ford Cars, Lee Iacocca, blev sat til at løse problemet. Iacocca var ikke en hr-hvem-som-helst; han havde på få år vundet vigtige markedsandele tilbage til Ford, blandt andet ved at lancere Ford Mustang … ja, korrekt gættet, motorsport var igen den drivende faktor bag bilsalget.


Carroll Shelby (Matt Damon) og Ken Miles (Christian Bale) var nøglepersoner i Ford’s jagt på Le Mans-sejren. Foto: 20th Century Fox

Filmen byder også på et andet kendt navn; Carroll Shelby, spillet af Matt Damon. Efter at have bygget sine berømte Shelby-biler fik Iacocca overtalt bilskaberen til at hjælpe med at bygge en Le Mans-vinderbil baseret på samme principper som alle Shelby-biler: Lav vægt og enestående køreegenskaber – og en kæmpe V8-motor til at få den skubbet afsted i en fart.

Kørere skal der også til, og nærmest som skabt til en god historie falder valget på den farverige, uregerlige og geniale Ken Miles, som i filmen spilles af Christian Bale. Miles var både en dygtig ingeniør og racerkører, og det var dén kombination som der var brug for.

Resten er historie, som man siger – og her på redaktionen glæder vi os usmageligt til at se hvordan Hollywood-udgaven af én af motorsportens store historier tager sig ud på det store lærred.

Le Mans ’66 har premiere i Danmark torsdag d. 14. november. 

Det er god stil at dele godt indhold med andre
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bag artiklen
Annonce: